woensdag 5 juli 2017

Fictielessenreeks: boekverslag in beeld met behulp van Pinterest






Wat is Pinterest?
Voor deze lessenserie maak ik gebruik van de ict-toepassing Pinterest. De naam 'Pinterest' komt van 'to pin' (vastmaken) en 'interesting' (interessant). Pinterest is een digitaal prikbord waarop je online afbeeldingen en filmpjes kunt plaatsen, verzamelen en delen. Je kunt die visuele informatie voorzien van kort schriftelijk commentaar. De afbeeldingen of filmpjes die je op het prikbord plakt, worden 'pins' genoemd. Pinterest toont de pins op datum van plaatsing en bepaalt zelf de volgorde. Je moet er dus rekening mee houden dat leerlingen niet met hun afbeeldingen kunnen schuiven. Voordeel is dat leerlingen niet telkens over de volgorde van de pins hoeven na te denken, maar dat je toch met een bepaalde volgorde in een lessenreeks kunt werken met behulp van de plaatsingsdatum.

Voor het gebruik van Pinterest is een internetverbinding voldoende. Pinterest is gratis en werkt met een 'invite-systeem': je vraagt eerst een uitnodiging aan op de site van Pinterest. Vervolgens stuurt Pinterest je een e-mailuitnodiging. Daarna log je in met een Google-account. Je kiest een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord, klikt op het Pinterestaccount en kunt beginnen. Pinterest is makkelijk in gebruik en zet leerlingen aan creatief en visueel met een onderwerp aan de slag te gaan. Met het aanmaken van een groepsbord leent Pinterest zich bovendien uitstekend voor groepssamenwerking. Een heldere uitleg en instructie van Pinterest is te vinden op de website van 42bis.


Taalbeschouwing: spreekwoorden uitbeelden met Goosechase

Wat is Goosechase?
Met de gratis tool Goosechase kunnen leerlingen via een app online speurtochten via GPS volgen, foto-opdrachten en/of filmpjes uploaden en schriftelijke vragen beantwoorden. Deze combinatie zorgt voor een interactieve lesinvulling. Leerlingen mogen buiten het klaslokaal aan het werk, maar blijven vanzelfsprekend op of rondom school.









Bron: http://grumomedia.com/wp-content/uploads/goosechase_grumo_media_01-536x301.jpg


In dit Youtube-filmpje legt Henk ter Haar duidelijk uit welke mogelijkheden Goosechase biedt:




Lesdoel
Taalbeschouwing is helaas geen standaard onderdeel van het lesprogramma Nederlands in het mbo. Maar taalbeschouwing is wel belangrijk voor het algemeen, dagelijks taalgebruik. Daarom komt dit onderdeel wel terug in het lesprogramma bij ROC de Leijgraaf, bijvoorbeeld tijdens een laatste les voor de vakantie. Op deze manier kunnen leerlingen op een minder formele manier kennismaken met de uitgebreide mogelijkheden die de Nederlandse taal biedt. In kerndoel 10 wordt taalbewustzijn omschreven (Expertisecentrum Nederlands, z.d.).

dinsdag 4 juli 2017

Een les spreken/luisteren ondersteund door Padlet

Deze les is geschikt voor een vmbo 1-klas. De les draait om de tekst Sukkel voor de liefde van Daniëlle Bakhuis. Het verhaal gaat over een bescheiden leerlinge die zich laat verleiden om een naaktfoto van zichzelf naar een ‘vriend’ te appen. De tekst is actueel en aansprekend. De les sluit aan bij de kerndoelen voor mondelinge taalvaardigheid spreken en luisteren. Door het verhaalthema 'sexting' draagt de les bij aan mediawijsheid van leerlingen. De les wordt ondersteund door Padlet.