zondag 18 juni 2017

Popplet: de persoonsvorm in een mindmap

   












Popplet is een soort online canvas, waarop je digitale 'post-its' kunt plakken; een tool waarmee je dus (onder andere) gemakkelijk een visueel aantrekkelijke mindmap kunt maken. Deze mindmap geeft in een oogopslag de delen van een thema en hun onderlinge relaties inzichtelijk weer. In deze lesopzet wordt Popplet ingezet bij het grammaticaonderdeel 'persoonsvorm'.

zaterdag 17 juni 2017

Activeren met Plickers

Wat is Plickers?


Plickers is een tool waarmee je leerlingen antwoorden kunt laten geven zonder vingers, roepen door de klas én zonder een eigen device en wifi. Ideaal dus voor scholen die het gebruik van devices door leerlingen in de klas weren of waar de wifi niet goed functioneert. Het enige wat je als docent nodig hebt is: je eigen device zoals een smartphone of tablet en een set kaarten met unieke codes, welke gratis zijn te downloaden van de website.

Afbeelding 1. Logo Plickers. 

vrijdag 16 juni 2017

Een Curriculum Vitae samenstellen met Canva

Canva is een grafische tool die via internet of app ingezet kan worden. Ook voor minder ict-vaardige leerlingen, studenten én docenten is dit een snel in te zetten en toegankelijke tool. Door een persoonlijk account aan te maken, is het programma direct klaar voor gebruik. Individueel of in groepsverband worden grafische producten ontworpen. Dit kan aan de hand van sjablonen, beschikbare foto’s, achtergronden of met een ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan visitekaartjes, banners voor social media, infographics, tijdschriften etc. Ontwerpen worden opgeslagen in eigen documenten of kunnen direct gedeeld worden via social media. De tool is gratis, uitbreiding tegen maandelijkse betaling is ook mogelijk.















In onderstaande video (Youtube, een korte toelichting over de (onbegrensde) grafische mogelijkheden van de tool.


Met zelfkrantmaken.nl schrijf- en leesvaardigheid ontwikkelen






Ontwikkel op een actieve manier de schrijf- en leesvaardigheid van brugklasleerlingen met het maken van een online krant. Van vmbo- tot vwo-leerlingen: de voorpagina van een krant maken is leuk en leerzaam.


Over zelfkrantmaken.nl

Op de website van zelfkrantmaken.nl kun je met een gratis account in vier stappen online de voorpagina van een krant maken. Je kunt teksten en foto’s plaatsen en alleen of samenwerken aan de krant. De zelfgemaakte krant kun je online bekijken en uitprinten. Voor deze ict-tool is weinig uitlegtijd nodig. Zo kun je in de klas extra aandacht besteden aan hoe nieuws tot stand komt, bijvoorbeeld met het filmpje 'Hoe wordt nieuws gemaakt' van de NOS.


Lesdoel na afloop van deze lessenserie voor een havo brugklas:
Leerlingen ervaren het plezier van zelf schrijven en kunnen een aantrekkelijke voorpagina van een krant maken bestaande uit korte teksten met verschillende tekstdoelen (informatief, betogend, instruerend en verhalend) voor de publieksgroep vrienden en familie of eigen klas en school en daarbij kunnen zij het schrijfproces toepassen, reflecteren op eigen schrijven en elkaars teksten op een positieve wijze beoordelen.


Beschrijving van deze lessenserie
In vijf lessen maakt elke leerling een voorpagina van een krant. Leerlingen maken zelf teksten en lezen elkaars teksten. Het integreren van lees- en schrijfvaardigheid in een opdracht benadert meer de werkelijkheid en werkt daarmee motiverend. Voorafgaand aan deze lessenserie is de theorie behandeld over tekstdoelen en publieksgroepen. Leerlingen kunnen tekstdoelen benoemen met kenmerken en publieksgroepen met kenmerken van taalgebruik. Deze theorie wordt hier kort herhaald waarna de leerlingen er juist mee aan de slag gaan: zelf een tekst schrijven met een tekstdoel en ervaren of je de tekstdoelen in artikelen van klasgenoten herkent. 


donderdag 15 juni 2017

Leesvaardigheid met PLOT26

Korte omschrijving van PLOT26


PLOT26 is een digitale en interactieve lesmethode Nederlands voor het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo). PLOT26 leidt op van niveau 1F naar 4F door middel van vier verhalen per leerjaar, die de ankerpunten van de lesmethode vormen. Via deze verhalen ervaren leerlingen in levensechte situaties het nut en de noodzaak van goede beheersing van taalvaardigheden. De verhalen worden afgewisseld met cursussen Lezen, Schrijven, Fictie en Spreken, waarin leerlingen zich bewust verdiepen in deze vaardigheden. Dit gaat altijd in samenhang én met onderwerpen die leerlingen zelf hebben uitgekozen.

De combinatie van de verhalen met de cursussen vormt een complete methode die alle verplichte lesstof behandelt in 75% van de beschikbare lestijd. Zo ontstaat er voor de docent ruimte voor eigen invulling: de vrije ruimte. Deze kun je vullen met eigen lessen, maar ook met cursussen die PLOT26 aanbiedt. De cursussen worden ondersteund met apps die leerlingen zelfstandig en in hun eigen tempo kunnen doen. De apps zijn adaptief en passen zich aan het niveau van de leerling aan.

Popplet: kern tekst samenvatten ter voorbereiding schrijfopdracht

Popplet en mindmappen

Een les ontwerpen bij het vak maatschappijleer met behulp van een digitale ict-tool voor klas 2k2. Het doel: de leerlingen activeren hun voorkennis en leren nieuwe stof te ordenen door middel van een mindmap. Deze digitale mindmap wordt in Popplet ontworpen op hun eigen Ipad. De gebruikte tekst is afkomstig uit het lesboek van de leerlingen.

maandag 12 juni 2017

Wheel Decide (rad van fortuin) bij herhalingsles grammatica - individuele aanspreekbaarheid


Wheel Decide, wat is het?  
Wheel Decide is een rad van fortuin. Je kunt zelf tot honderd namen of zaken invoeren. Als je erop klikt, gaat het rad draaien en bepaalt het lot wie aan de beurt is, wat je gaat doen etc. Op de website www.wheeldecide.com staan verschillende toepassingen.

vrijdag 9 juni 2017

Verhaalanalyse met Mindomo

Verhaalanalyse in de vorm van een mindmap

In deze lessenreeks gaan de leerlingen van 3 havo aan de slag met Mindomo. Met deze tool kunnen gebruikers een mindmap maken. Mindomo is in het bijzonder geschikt voor docenten en leerlingen, maar kan ook gebruikt worden door derden. Het is mogelijk in de mindmaps afbeeldingen, audio en video te gebruiken.

woensdag 7 juni 2017

De Blended vaktaalhoek in een hybride leeromgeving (MBO)


1. Wat is de Blended vaktaalhoek?

De Blended vaktaalhoek is bestemd voor een hybride leeromgeving in het MBO.  Deze toepassing heb ik bedacht, ontwikkeld en gerealiseerd bij de opleiding Mijn School (MBO4), van Het Graafschapcollege in Doetinchem. Waar het voor gebruikt wordt: de student leert vraaggestuurd echte taalactiviteiten uit te voeren voor de opdrachtgever op de stagewerkplek. De Blended vaktaalhoek kan zowel worden ingezet op de stageplek als in de schoolomgeving. De lessen en materialen zijn online en offline beschikbaar en uit te voeren: dat maakt het een blended leeromgeving. De vaktaalhoek is als contextrijke bron een aanbeveling uit het boek van Bonset over didactiek schrijfonderwijs (2015).

dinsdag 6 juni 2017

Blogger: samen lezen, denken en delen











Wat is Blogger?

Via Blogger kunnen leerlingen op een centrale plek hun eigen werk publiceren en delen, maar ook reageren op wat een ander heeft geplaatst. Een groep construeert op deze manier een eigen digitale leeromgeving, waarin kennis kan worden gedeeld op een uitdagende en interactieve manier, binnen de veilige context van de eigen klas.


maandag 5 juni 2017

Tekstbegrip: hoofd- en bijzaken met Popplet


Wat is Popplet?
Popplet is een tool die helpt om structuur aan te brengen in een tekst en die tekst op een overzichtelijke wijze in beeld te brengen. Met Popplet kunnen op snelle en eenvoudige wijze zogenaamde Popplets gemaakt worden. Een Popplet is een canvas waarop gegevens op een gestructureerde, visueel aantrekkelijke manier zijn weergegeven. Zo'n Popplet, een soort mindmap, is opgebouwd uit vakjes die met verbindingslijnen met elkaar zijn verbonden. Die vakjes, door Popplet Popples genoemd, kunnen gevuld worden met teksten, tekeningen, illustraties en/of filmpjes.

zondag 4 juni 2017

Expert-werkvorm voor grammatica met behulp van Google Drive




Google Drive 
Voor deze lessenserie zal er gebruik worden gemaakt van de ICT-toepassing Google Drive. Google Drive biedt 15 GB gratis opslagruimte, waardoor je als docent de mogelijkheid hebt om overal je opgeslagen bestanden te openen en deze bestanden ook te delen met je leerlingen. Google Drive is gratis, maar vooraf is het aanmaken van kosteloos Google account verplicht. Verder zijn er geen andere toepassingen nodig, een internetverbinding is voldoende. Ook kun je in Google Drive documenten aanmaken en bewerken, waarvoor geen aparte tekstverwerker, zoals Word, nodig is. Google Drive is handig wanneer je documenten en bestanden met een grote groep mensen, in dit geval leerlingen, wilt delen. Als docent kun jij aangeven voor wie de documenten in Google Drive zijn in te zien. Leerlingen krijgen dan een uitnodiging om deel te nemen aan je aangemaakte map en  hebben vanaf dat moment toegang tot alle bestanden die in deze map worden opgeslagen. Een uitgebreide uitleg over Google Drive is te vinden in het artikel van Seniorweb.


donderdag 1 juni 2017

Zakelijke brief leren schrijven met behulp van Google Sites




Wat is Google Sites? Website van Google Sites
Google Sites is een online systeem om websites te maken. Een gewoon account is gratis.

Voor wie?
Met Google Sites kun je op een eenvoudige manier een website maken voor een team, een schoolklas, een stichting of familie. Een website om informatie uit te wisselen, inclusief agenda, downloads en andere onderdelen. Voor docenten is het heel handig om theorie te plaatsen, oefeningen toe te voegen of links en filmpjes. Je maakt je eigen site voor je vak toegespitst op jouw doelgroep. Alles is gemakkelijk zelf aan te passen, ook door verschillende mensen (mits je hen daar toegang voor verleent). Google Sites is niet geschikt als je een hele eigen vormgeving wil.